Kanyonok földje

Hova érdemes (majd) menni?

COVID időszámításunk egyik új referencia pontjaként fog még hosszú évekig támpontot adni mindazoknak, akik gyorsan (vagy egyszerűen pongyolán) fogalmazzák meg mondandójukat. Még megjósolni is nehéz, hogy a COVID előtt (b.c.) megszokott utazási és belépési feltételek mikor és milyen mértékben kerülnek visszaállításra – már ha erre ebben a formában egyáltalán sor kerülhet emberi időn belül, de COVID után.

Ugyanakkor a dél-nyugat államai számára az idegenforgalom meghatározó fontosságú tétel a költségvetés bevételi oldalán. Ez jó hír nekünk, mert a helyzet mielőbbi konszolidálása irányába fog hatni. Remélem.

Aki rutinos, az most foglal jó-előre , mivel a motel és jobb minőségű szálláshely üzemeltetők egy ideje már akciózzák a szobáikat! Nem csoda, hiszen az államok polgárai életének elválaszthatatlan része az utazás! A kereskedelem és az ipar árúszállításra gyakorolt hatása pedig az utak soktengelyes vándorainak állandó jelenléte és járműveik számossága alapján is jól érzékelhető. Az államközi autópályák és fontosabb útvonalak jól kiszámítható távolságban kínálnak utánpótlást üzemanyagból járműnek és utasainak egyaránt. Hasonló a helyzet a szállásokkal is, hiszen itt napi 5-600 mérföldet levezetni teljesen természetesnek számít  úgy, hogy egy családlátogatás akár több napos utazással jár. Egy szóval nagyon sok a szállás – és bizony megcsappant a turista áradat. Ezért a sok-sok a kedvező ajánlat.

A helyzet a főutaktól távol – például a Nemzeti Parkok közelében is hasonló.

Akkor most hova érdemes menni?

20 éve még több hetes túrát is nyugodtan lehetett szervezni ’beesőre’, jó eséllyel talált az ember tiszta és olcsó szállást. 2-3 éve azonban már 100+ USD-s szálláshelyből sem biztos hogy jutott, ha nem foglalt előre aki szervezte az utat. Ezt tapasztaltam Utah déli részén is.

Javaslatom erre az úticélra irányul.

Grand Canyon mellett számos park kínál összemérhető élményt. Ilyen az egyik kedvencem, a Canyonlands és a közvetlen szomszédságában található kicsiny állami park.

Miért pont ez a park kerül a sor elejére?

A kanyonok földje emblematikus helyszíne, innen máshol meg-nem-tapasztalható távolságba lehet ellátni, gyönyörködni és elmélázni, megérteni a folyamatokat, melyek e csodát létrehozták.

 A régió – melyhez a Colorado Plateau zavarba ejtő szépségű nemzeti parkjai tartoznak – egy nagy kör, a Grand Circle által lefedett területen található. E kör bal alsó cikke kínálja a centenáriumát ünneplő Grand Canyon Nemzeti Parkot, mint közismert úticélt, és ettől észak-keletre a 70-es sztráda magasságában vár rád Moab és környéke, az Ő kivételes parkjaival.

Ki a sor kegyéből eljutott a Las Vegastól 5-6 órányi autózásra található déli rimhez, ott megtapasztalhatta és megérthette a Grand fenséges varázsát, az ne álljon meg! Ne gondolja, hogy már mindent látott!

A keleti kijárat felé elindulva, majd magunk mögött hagyva a Colorado-t ezer méteres falak közé szorító földtörténeti múzeumot, Arizona észak-keleti útjain haladva számos alkalommal érezhetjük azt, hogy egy film forgatásán vagyunk; és igen!

Életünk filmje épp a VADNYUGAT díszletei között forog!

Észak felé haladva a békés Utah ad haladékot a felkészülésre, de csak addig, amíg meg nem látod a La Sal csúcsait. A hegy nyugati oldala ölén hordja a várost, mely (ha eljutsz oda) beég a lelkedbe; ez hely a világ köldöke!

Moab. Egy önálló történet. Innen már csupán 2 óra és a musztángoknak emléket állító State Park szomszédságában rátalálsz ….

Rátalálsz a helyre, mely új értelmet ad számos eddig használt fogalomnak.

A legszebb kilátást a Grand View Point kínálja. Érdemes naplemente előtt jóval (2-3 órával) megérkezni!

A délkeleti régióban felsejlik a Plató legalacsonyabban elhelyezkedő rétege  – maga a Needles. Ez a kilátópontjairól híres Island in the Sky régiótól elkülönülten, a Coloradotól délre található és a 191-es útról letérve a 133-ason közelíthető meg. Tér és távolság, árnyék és fény, mélység és magasság – a hely mely lelked legrejtettebb zugába is belát.

Nos, ezért. Már mint a választás.

A gond, csupán az, hogy egy idő után a VADNYUGAT legtávolabbi, alig ismert helyéről is ezt fogod érezni, ha átéled, ahogy e tájon a lenyugvó nap sugarai lágyan megsimogatják  az arcodat.

Canyonlands NP, UT
©  Pintér Tamás           

.

Be the change that you wish to see in the world.

.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük